Warning: exif_imagetype(https://standardykvality.cz/wp-content/uploads/2020/01/plýtvání-potravinami.jpg): Failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 400 Bad request in /data/web/virtuals/227377/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 3338

Warning: file_get_contents(https://standardykvality.cz/wp-content/uploads/2020/01/plýtvání-potravinami.jpg): Failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 400 Bad request in /data/web/virtuals/227377/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 3358

Plýtvání s potravinami v EU – infografika

88 milionů tun potravin je v EU podle odhadů každoročně promarněno. To odpovídá 173 kilogramům vyplýtvaného jídla na osobu a rok. Infografika mimo jiné zobrazuje, kdo má na mrhání jídla největší podíl.

Kde se taková kvanta potravin promrhají? V celém dodavatelském řetězci: od farem, přes zpracování a výrobu, až k obchodům, restauracím a nakonec přímo v našich kuchyních. Největšími viníky jsou ale daleko před ostatními právě domácnosti: tam se podle odhadů vyplýtvá 53% potravin. Druhý největší je zpracovatelský průmysl, který má na kontě 19% plýtvání.