Co je Nutri-score a jak se používá

Nutri-Score je nutriční hodnocení, které převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen, A-B-C-D-E.  Každý má vlastní barvu, od zelené do červené. Je to podobné semaforovému systému. Každý produkt má skóre na základě vědeckého algoritmu. Ten bere v úvahu živiny, na které je třeba si dávat pozor (energetická hodnota, celkové tuky, nasycené tuky, množství cukrů, sůl), ale i pozitivní živiny (množství bílkovin, vlákniny, % podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje). Na první pohled můžeme vidět, který produkt je zdravotně výhodnější.


Jak se Nutri-score vypočítává

Algoritmus výpočtu dává body za každý prvek ve výživové tabulce (na 100 g nebo ml), které jsou uvedeny na štítku potraviny, podle platné legislativy. Na štítku jsou uvedeny nutričně rizikové živiny (energie, cukry, nasycené mastné kyseliny, sůl), ale i nutričně žádoucí živiny (bílkoviny, vláknina, procento ovoce, zeleniny a ořechy). Algoritmus jednoduchého softwaru spočítá pozitivní (= -15 bodů, žádoucí) a negativní (= +40 bodů, nežádoucí, méně výživné), sečte je (= nutriční skóre) a převede je na písmenový/barevný kód A-E (= NUTRI-SCORE).

Kde se systém používá

Aplikace se rozšířila především v západní části Evropy, kde je dobrovolná či povinná. Na východ zatím systém nepronikl. Systém odmítla Itálie, v ČR není k dispozici oficiální stanovisko, pouze neoficiální, zatím negativní.

Závěry

Nutri-Score je logo, které ukazuje nutriční kvalitu potravinářských výrobků třídy A až E. Pomocí Nutri-Score lze snadno a rychle porovnávat potraviny ve skupinách podobných produktů. Systém lze za určitých podmínek použít i na celé pokrmy, je ale stále ještě ve vývoji. Smyslem není oddělit „dobré“ potraviny od „špatných“ potravin, ale spíše rozlišit zdravější potraviny od méně zdravých v 5 stupních, v jednotlivých skupinách potravin. Pomáhá výrobcům potravin přeformulovat své výrobky tak, aby se mohli přesunout do „vyšší třídy zdravosti“ a spotřebitelům umožňuje přemýšlet o jejich zdraví při výběru potravin.

Zdroj: Státní zdravotní ústav

V případě zájmu o školení Správné výrobní a hygienické praxe nebo zavedení požadavků standardů kvality IFS Food, BRCGS Food, FSSC 22000, BRCGS Packaging Materials nebo TESCO Standards mě kontaktujte na e-mail leona.holinkova@seznam.cz, tel.: 603 899 255 nebo využijte formu mého videoškolení.

NOVĚ: Videoškolení SPRÁVNÁ VÝROBNÍ A HYGIENICKÁ PRAXE

Na popud jedné pražírny kávy jsem zpracovala, v pořadí již třetí, videoškolení z oblasti kvality výroby v potravinářství.

Správná výrobní a hygienická praxe vám pomůže dodržovat hygienická pravidla tak, abyste neměli problémy se Státní veterinární správou nebo SZPI.

Na fotografiích Vám představím neshody, které se ve výrobních provozech nejčastěji objevují a které je nutné elimininovat. Dozvíte se, jaké jsou požadavky na výrobní prostory, zařízení a používané suroviny, osobní hygienu a sanitaci, ochranu proti škůdcům, údržbu a řízení cizích předmětů.

Videoškolení  je rozděleno do 6 částí, celková délka 2:25 hod. Cena za školení je 2.490 Kč.

Proškolte se kdykoliv a odkudkoliv, získejte osvědčení. Objednávejte zde.

Trendy evropského potravinářství 2022

Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Potravinářský průmysl v Evropě zaměstnává přes 4,6 milionu lidí, má obrat přes 1,1 bilionu EUR a působí v něm 294 tisíc společností. Vyplývá to z každoroční zprávy Data & Trends of the European Food and Drink Industry 2022 o struktuře potravinářství v EU.

Zdroj: FoodDrinkEurope

V případě zájmu o školení nebo zavedení požadavků standardů kvality IFS Food, BRCGS Food, FSSC 22000, BRCGS Packaging Materials nebo TESCO Standards mě kontaktujte na e-mail leona.holinkova@seznam.cz, tel.: 603 899 255 nebo využijte formu mého videoškolení.

Nové videoškolení na webu – požadavky standardu IFS Food v7

Potravináři, chystáte se na certifikaci podle normy IFS Food v7? Na e-shop jsem umístila nově natočené videoškolení, ve kterém Vám pomohu pochopit jednotlivé požadavky standardu.  Uvidíte fotografie neshod, které se ve výrobních provozech nejčastěji objevují a které je nutné elimininovat tak, abyste zvládli bez problému certifikační proces.

Budeme se věnovat všem oblastem standardu – infrastruktura provozu, osobní hygiena, sanitace, metrologie, řízení cizích předmětů, kontrola škůdců, hodnocení dodavatelů, přezkoumání požadavků zákazníka, údržba, krizový management a stahování výrobků z trhu, sledovatelnost, obrana závodu, postup pro prevenci falšování surovin, kultura bezpečnosti produktu aj..

Školení IFS Food je rozděleno do 9 částí, celková délka 4:19 hod. Cena 2.890 Kč.

Proškolte se kdykoliv a odkudkoliv, získejte osvědčení. Objednávejte zde.

 

Videoškolení požadavků standardu BRCGS Packaging Materials v6

Dne 1. 9. 2022 jsem na svém webu spustila E-shop s videoškoleními z oblasti kvality výroby v potravinářství a navazujících oborech.

Prvním e-kurzem se stalo videoškolení na požadavky standardu, určeného pro výrobce obalů pro potravinářský průmysl, BRCGS Packaging Materials v6.

Ve videoškolení Vám pomohu pochopit požadavky standardu BRCGS Packaging Materials v6 – infrastruktura provozu, osobní hygiena, sanitace, metrologie, řízení cizích předmětů, kontrola škůdců, hodnocení dodavatelů, přezkoumání požadavků zákazníka, údržba, krizový management a stahování výrobků z trhu, sledovatelnost, obrana závodu, postup pro prevenci falšování surovin aj..

Najdete zde příklady i praktické ukázky neshod pomocí fotodokumentace, které se ve výrobních provozech objevují a které je nutné elimininovat tak, aby vaše společnost zvládla bez problému certifikační proces.

Školení BRCGS Packaging Materials v6 je rozděleno do 9 částí, celková délka 3:45 hod.

Proškolte se kdykoliv a odkudkoliv, po absolvování obdržíte e-mailem osvědčení ze školení.  Platba kartou nebo přes účet.

Objednávejte zde

Přístup SZPI k rozlišení zabalené a nebalené potraviny při prodeji pečiva, ovoce a zeleniny

1. Deset rohlíků v PE sáčku jednoduše zavázaném – pečivo lze ze sáčku vyjmout, aniž by byl tento obal poškozen; považuje se za nebalenou potravinu dle čl. 44 nařízení (EU) č. 1169/2011 a údaje požadované podle ustanovení § 8 zákona o potravinách lze umístit v těsné blízkosti potraviny.

2. Dva kusy tvarohového koláče na tácku, pevně obalené ve stretch fólii – jedná se o prodej, který je realizován v krátké době po zabalení potraviny, k němuž nedošlo na žádost spotřebitele (tj. mimo provozovnu výrobce); potravinu není možné vyjmout bez poškození obalu; považuje se proto za zabalenou potravinu. Údaje požadované v § 7 zákona o potravinách je nutno uvést přímo na obalu.

3. Veka vložená do neuzavřeného papírového sáčku, rozkrojená půlka chleba v PE sáčku – v případě, že se u půlky chleba jedná o vložení do PE sáčku v místě prodeje a nikoli o chleba zatavený do PE obalu ještě v rámci výroby, odpovídají oba tyto příklady potravině vložené bez žádosti spotřebitele do obalu, z nějž je možné je opět vyjmout, aniž by byl tento obal poškozen; příklady se považují za nebalené pečivo. Údaje požadované ustanovení § 8 zákona o potravinách stačí umístit v těsné blízkosti potraviny.

4. Obaly obsahující více druhů pečiva s možností otevření a opětovného uzavření – tato varianta balení pečiva se v rozhodných znacích neliší od variant popsaných v bodech 1) a 3), když se jedná rovněž o pečivo vložené, aniž by o to žádal spotřebitel, do obalu, který ho umožňuje bez svého poškození opět vyjmout.

Je potřeba upozornit, že v tomto případě může docházet ke vzájemné kontaminaci alergeny a jinými složkami (posypy, odlomky apod.), smísení dopeků, čerstvého pečiva a potravin s různým DMT (rozdílná údržnost potravin s různými náplněmi, tvarohové apod.).

Zvýšené riziko vzájemné kontaminace a ovlivnění jednotlivých kusů pečiva není však znakem rozlišujícím mezi zabalenou a nebalenou potravinou. Nejedná se o kritérium, které by příslušné definice nebalené/zabalené/balené potraviny zohledňovaly. V tomto případě se tedy potraviny považují rovněž za nebalené potraviny, u nichž musí být uvedeny údaje podle § 8 zákona o potravinách. Povinné informace nalezne spotřebitel na regálových etiketách.

5. Bedýnky složené ze zbytkového ovoce a zeleniny – nepochybně se opět jedná o potraviny vložené, aniž by o to žádal spotřebitel, do obalu, který tyto potraviny umožňuje opět vyjmout, aniž by byl poškozen; považuje se proto za nebalenou potravinu. Údaje požadované ustanovení § 8 zákona o potravinách stačí umístit v těsné blízkosti potraviny.

Zdroj: Úřední věštník Evropské unie

V případě zájmu o školení BRCGS Packaging Materials nebo zavedení požadavků standardů kvality IFS Food, BRCGS Food, FSSC 22000, BRCGS Packaging Materials nebo TESCO Standards mě kontaktujte na e-mail leona.holinkova@seznam.cz, tel.: 603 899 255 nebo využijte formu mého videoškolení.

E-shop s videoškoleními – standardy kvality v potravinářství

Dne 1. 9. 2022 jsem na svém webu spustila E-shop s videoškoleními z oblasti standardů kvality výroby v potravinářství a navazujících oborech.

Proškolte se kdykoliv a odkudkoliv, po absolvování obdržíte e-mailem osvědčení ze školení.

Prvním e-kurzem se stalo školení na požadavky standardu BRCGS Packaging Materials v6, který je určen pro výrobce obalů pro potravinářský a kosmetický průmysl.

Další  potravinářská školení jsou již ve výrobě,  s předpokládaným termínem zveřejnění v polovině listopadu.

E-kurzy objednávejte zde.

Potraviny na pranýři slouží spotřebitelům 10 let

Potraviny na pranýři slouží spotřebitelům 10 let, zveřejnily 5 752 nevyhovujících potravin a nově budou informovat o zakázaných webech

V roce 2012 spustila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spotřebiteli velmi žádanou službu – web potravinynapranyri.cz (PnP). Za deset let zde SZPI informovala spotřebitele o zjištění 5 752 šarží nevyhovujících potravin, z toho 2 664 nebezpečných, 1 690 falšovaných a 1 398 nejakostních.

Jedná se o evropsky unikátní projekt v rychlosti zpřístupnění informace spotřebitelům a v míře detailnosti – u každé potraviny je uveden její název, výrobce, šarže, prodejce, typ pochybení a fotodokumentace.

Zájem spotřebitelů byl od počátku mimořádný, během prvních 24 hodin si stránku zobrazilo 200 000 unikátních návštěvníků, kteří si zobrazili 4 miliony položek. Právě hlasy spotřebitelů přinesly projektu cenu českého internetu Křišťálová lupa a ocenění Mobilní aplikace roku.

„Za deset let fungování se Potraviny na pranýři se všemi svými odnožemi staly nedílnou součástí tuzemského trhu s potravinami, pomáhají spotřebitelům činit kvalifikovaná rozhodnutí a kultivují výrobce i prodejce.“ uvádí ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula.

„Přes počáteční odmítání ze strany části provozovatelů jsou Potraviny na pranýři respektovány a využívány i samotnými provozovateli mj. pro monitorování situace na trhu.“ zdůrazňuje ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

SZPI projekt průběžně rozšiřuje o mnoho odnoží. V roce 2013 Potravinářská inspekce zahájila provoz mobilní aplikace PnP, kterou si stáhlo 71 000 uživatelů pro operační systémy Android a iOS (a dříve i Windows). Kromě přehledu kontrolních zjištění zde mohou spotřebitelé podávat podněty.

Informace i o vyhovujících potravinách naleznou spotřebitelé na PnP od roku 2013 v sekci Tematické kontroly. Zde SZPI zveřejňuje výsledky uzavřených kontrolních akcí s přehledem všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků.

V roce 2015 byla SZPI pověřena kontrolou provozoven společného stravování (restaurace, kavárny, rychlé občerstvení atd.) a zároveň na PnP otevřela sekci Uzavřené provozovny. Tam spotřebitelé naleznou detailní informace o provozovnách, které inspektoři SZPI uzavřeli pro neakceptovatelnou hygienickou situaci.

SZPI s projektem PnP míří i na mladší spotřebitele, kteří upřednostňují komunikaci na online sociálních sítích. V roce 2014 proto SZPI spustila profil PnP na Facebooku (36 500+ sledujících uživatelů) a Twitteru (5 200+ sledujících uživatelů) a od roku 2016 na Instagramu (cca 2 000 sledujících uživatelů).

Potravinářská inspekce se mnoho let a se vrůstající intenzitou věnuje kontrole online forem prodeje, zejména e-shopům, prodeji přes sociální sítě, internetovým bazarům apod. V roce 2019 SZPI na PnP zprovoznila sekci Rizikové weby, kde spotřebitele varuje před e-shopy závažně porušujícími právní předpisy ČR a EU, jež zpravidla sídlí mimo EU a dle dosud platného právního rámce vůči nim nebylo možné přijmout adekvátní opatření.

Novela zákona o potravinách (č. 146/2002 Sb.) účinná od 1. 10. 2022 pověřila Potravinářskou inspekci pravomocí nařídit blokaci webových stránek s nabídkou nebezpečných potravin nebo s obsahem závažně porušujícím právní předpisy. Blokaci musí provést všichni poskytovatelé služby přístupu k internetu v ČR do 15 dnů od uvedení na „seznamu blokovaných internetových stránek“. Tyto stránky budou mj. uvedeny na PnP v sekci Rizikové weby se zdůrazněním, že jde o stránky v ČR blokované.

Pravomoc nařídit blokaci uvedených webů přispěje k řešení dlouhodobého problému, kdy provozovatelé webů registrovaných mimo EU mohli cílit na tuzemského spotřebitele nabídkou zboží v českém jazyce, za české koruny a možností zasílat zboží do ČR, přičemž nebylo možné je donutit dodržovat právní předpisy ČR a EU. Prostřednictvím podnětů ke kontrole si na porušování svých práv stěžovalo významné množství tuzemských spotřebitelů.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

V případě zájmu o školení Správné výrobní a hygienické praxe nebo zavedení požadavků standardů kvality IFS Food, BRCGS Food, FSSC 22000, BRCGS Packaging Materials nebo TESCO Standards mě kontaktujte na e-mail leona.holinkova@seznam.cz, tel.: 603 899 255 nebo využijte formu mého videoškolení.

Spotřeba potravin v infografice

Český statistický úřad zveřejnil infografiku s údaji o spotřebě základních komodit v ČR. Kolik konzumujeme hovězí masa nebo ovoce jižního pásu?

Zdroj: ČSÚ, Eurostat

V případě zájmu o školení Správné výrobní a hygienické praxe nebo zavedení požadavků standardů kvality IFS Food, BRCGS Food, FSSC 22000, BRCGS Packaging Materials nebo TESCO Standards mě kontaktujte na e-mail leona.holinkova@seznam.cz, tel.: 603 899 255 nebo využijte formu mého videoškolení.

 

 

 

 

Příručky správné výrobní a hygienické praxe

Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského Společenství členské státy podporují vypracování vnitrostátních pokynů pro správnou hygienickou praxi a pro používání zásad HACCP.

Ministerstvo zemědělství zveřejňuje pravidla správné hygienické praxe ve Věstníku Ministerstva zemědělství České republiky a v české technické normě.

Seznam platných příruček správné výrobní a hygienické praxe:

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

V případě zájmu o školení Správné výrobní a hygienické praxe nebo požadavků standardů kvality IFS Food, BRCGS Food, FSSC 22000, BRCGS Packaging Materials nebo TESCO Standards mě kontaktujte na e-mail leona.holinkova@seznam.cz, tel.: 603 899 255, přes kontaktní formulář nebo využijte videoškolení na mém webu.