Zakoupíte-li české mléčné výrobky, máte jistotu, že jste koupili kvalitní produkty. Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Český výrobek je v tomto případě označen kódem země CZ a číslem výrobního závodu. Identifikační označení výrobků živočišného původu označuje skutečnost, že výrobek byl vyroben v podniku, který splňuje hygienické požadavky pro výrobu potravin živočišného původu. České mlékárny jsou pod stálým dozorem Státní veterinární správy ČR.
Na českém trhu jsou samozřejmě v prodeji i dovozové výrobky z dalších zemí, které musí být rovněž označeny veterinární registrační (oválnou) značkou. Kódy dalších nejčastěji zastoupených zemí jsou např. SK = Slovensko, AT = Rakousko, DE = Německo, F = Francie, PL = Polsko atd.
Další zásadou bezpečné výroby mléka a mléčných výrobků je harmonizace potravinové legislativy v rámci Evropské unie. U výrobků živočišného původu z neunijních evropských zemí dozorují orgány veterinární služby ČR jejich shodu v návaznosti na potravinové právo.
Mezinárodní obchod s mléčnými výrobky je velmi významný a na cestě mléka ze zemědělské prvovýroby přes zpracovatele, obchodní organizace až k jednotlivým spotřebitelům je mnoho rizikových faktorů, které by mohly ovlivnit zdravotní nezávadnost těchto výrobků. Z těchto důvodů jsou proto u všech výrobců a zpracovatelů v Evropské unii zavedena pravidla správné výrobní a hygienické praxe, která jsou dalším důležitým předpokladem pro zajištění zdravotní nezávadnosti mléka a mléčných výrobků a ochrany zdraví jejich konzumentů. V rámci přísných veterinárních pravidel jsou rovněž ze zákona zavedeny systémy analýzy rizik tzv. kritických kontrolních bodů (HACCP) a jednotliví zpracovatelé a obchodníci mají nastavené další často velmi sofistikované jakostní systémy (např. IFS, BRC, ISO a další), které jsou velmi pravidelně auditovány nezávislými kontrolními organizacemi.
Úřední kontroly v celém odvětví mléka od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné orgány státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti Ministerstva zemědělství ČR (Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a Ministerstva zdravotnictví ČR (orgány ochrany veřejného zdraví).
Úřední kontroly slouží k ověření toho, zda jsou dodržována pravidla, jejichž cílem je zejména:
- předcházet rizikům, která přímo nebo prostřednictvím životního prostředí hrozí člověku a zvířatům, tato rizika odstraňovat nebo snižovat na přijatelnou úroveň;
- zaručovat poctivé jednání v obchodu s potravinami a chránit zájmy spotřebitelů, včetně označování potravin a jiných forem informování spotřebitelů.
Kompetence dozorových orgánů jsou stanoveny v příslušných zákonech a jejich odpovědnosti jsou:
- Státní veterinární správa ČR – orgány veterinární správy provádějí státní dozor při výrobě, skladování, přepravě, dovozu a vývozu surovin a potravin živočišného původu, při prodeji surovin a potravin živočišného původu v tržnicích a na tržištích, při prodeji potravin živočišného původu v prodejnách a prodejních úsecích, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže, vajec nebo k prodeji zvěřiny, a v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení při příchodu surovin a potravin živočišného původu z členských států Evropské unie.
- Státní zemědělská a potravinářská inspekce – vykonává státní dozor při výrobě potravin (mimo potravin živočišného původu, tedy i mimo mléka a mléčných výrobků) a jejich uvádění do oběhu a při vstupu a dovozu potravin a surovin ze třetích zemí, pokud tento dozor není prováděn orgány veterinární správy.
Více o kvalitě mléka a mléčných produktů naleznete v publikaci České technologické platformy pro potraviny, odkaz zde.
Zdroj: www.cttp.cz