Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského Společenství členské státy podporují vypracování vnitrostátních pokynů pro správnou hygienickou praxi a pro používání zásad HACCP.
Ministerstvo zemědělství zveřejňuje pravidla správné hygienické praxe ve Věstníku Ministerstva zemědělství České republiky a v české technické normě.
Seznam platných příruček správné výrobní a hygienické praxe:
- Minerální a ochucené vody
- Mléko a mléčné výrobky
- Chleba a běžné pečivo
- Cukrářské výrobky a těsta
- Jedlá sůl
- Lahůdky
- Ovocné pomazánky a kompoty
- Těstoviny
- Krmiva
- Sterilovaná zelenina a ovoce
Zdroj: Ministerstvo zemědělství
V případě zájmu o školení Správné výrobní a hygienické praxe nebo požadavků standardů kvality IFS Food, BRCGS Food, FSSC 22000, BRCGS Packaging Materials nebo TESCO Standards mě kontaktujte na e-mail leona.holinkova@seznam.cz, tel.: 603 899 255, přes kontaktní formulář nebo využijte videoškolení na mém webu.