Pomůcka pro spotřebitele – přehled sezónnosti české zeleniny

V klimatických podmínkách ČR nelze většinu zeleninových druhů pěstovat celoročně v polních podmínkách, a často ani v krytých plochách.

Přinášíme Vám proto jednoduchý přehled, kdy je možné na pultech našich obchodů nalézt zeleninu pocházející z našich polí dle období sklizně a možného skladování – může to být pro Vás jednoduchá pomůcka, jak se dostat k té nejčerstvější zelenině nebo třeba jak předejít klamání o původu zeleniny ze strany obchodníků.

Pokud se rozhodnete vydat za zeleninou přímo na farmu, podívejte se do  mapy pěstitelů.

Přehled období sklizně a skladování české zeleniny

zeleninový druhobdobí dozrávání a sklizněobdobí skladování
brokolicečerven – říjendo konce listopadu
celerčervenec – listopaddo konce května
cibuleduben – zářípo celý rok
cibulka jarníduben – záříneskladuje se
česnekčerven – červenecpo celý rok
fazolové luskyčerven – záříneskladuje se
hráchčerven – srpenneskladuje se
chřestduben – červenneskladuje se
kapusta hlávkováčerven – listopaddo března
kapusta růžičkovázaří – březendo dubna
květákčervenec – listopadmax 10 dní
lilekčervenec – záříneskladuje se
melounzářído konce října
mrkevčerven – zářípo celý rok
naťová petržel, řezané bylinkykvěten – září, ze skleníků a vertikálních farem po celý rokneskladují se
okurky, cuketyčerven – září, skleníkové okurky po celý rokmax 1 týden
paprikačervenec – říjen, skleníkové papriky po celý rokneskladuje se
pažitkaduben – září, v kelímku od října do březnaneskladuje se
petrželčervenec – říjendo větna
pórekčerven – listopadpo celý rok
rajčatačerven – září, skleníková rajčata po celý rokskleníková po celý rok
ředkevsrpen – říjendo ledna
ředkvičkyduben – listopadneskladují se
řepa salátová červenáčerven – říjendo května, od června nová sklizeň
salátykvěten – říjen, skleníkové saláty po celý rokneskladují se
špenát listovýduben a říjen, z vertikálních farem a skleníků po celý rokneskladuje se
zelí hlávkovéčervenec – listopaddo dubna
zelí pekingskézáří – říjendo března
tykve (dýně), patizonsrpen – říjendo ledna, patizon do listopadu

Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

V případě zájmu o školení Správné výrobní a hygienické praxe nebo požadavků standardů kvality IFS Food, BRCGS Food, FSSC 22000, BRCGS Packaging Materials nebo TESCO Standards mě kontaktujte na e-mail leona.holinkova@seznam.cz, tel.: 603 899 255, přes kontaktní formulář nebo využijte videoškolení na mém webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *