„Biblí“ označování potravin je evropské nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Předpis byl vydán v roce 2011 a od prosince roku 2014 v celé Evropské unii sjednocuje okruh povinných údajů na balených potravinách a způsob, jakým mají být na obalu uvedeny.
Základní povinné údaje na potravinách:
- název potraviny
- seznam složek
- zvýraznění všech alergenních složek
- množství složek zvýrazněných v názvu, na obrázku nebo typických pro daný výrobek
- čisté množství potraviny
- datum trvanlivosti nebo použitelnosti
- zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití
- adresa výrobce, prodejce nebo dovozce
- ve vybraných případech země původu
- návod k použití, je-li nutný
- obsah alkoholu u nápojů s více než 1,2 % alkoholu
- výživové údaje
Označování dalších “základních” potravin v přehledné infografice Ministerstva zemědělství najdete zde. Infografika názorně vysvětluje údaje na etiketách těchto potravin.
- Jogurt
- Máslo
- Mléko
- Sýr
- Sýr s plísní na povrchu
- Hovězí maso
- Maso
- Šunka
- Párek
- Vysočina
- Med
- Vejce
- Majonéza/tatarka
- Džemy
- Sterilovaná zelenina
- Nápoje
- Pivo
Zdroj: Ministerstvo zemědělství