Infografika – označování potravin

„Biblí“ označování potravin je evropské nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Předpis byl vydán v roce 2011 a od prosince roku 2014 v celé Evropské unii sjednocuje okruh povinných údajů na balených potravinách a způsob, jakým mají být na obalu uvedeny.

Základní povinné údaje na potravinách:

  • název potraviny
  • seznam složek
  • zvýraznění všech alergenních složek
  • množství složek zvýrazněných v názvu, na obrázku nebo typických pro daný výrobek
  • čisté množství potraviny
  • datum trvanlivosti nebo použitelnosti
  • zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití
  • adresa výrobce, prodejce nebo dovozce
  • ve vybraných případech země původu
  • návod k použití, je-li nutný
  • obsah alkoholu u nápojů s více než 1,2 % alkoholu
  • výživové údaje

Označování dalších “základních” potravin v přehledné infografice Ministerstva zemědělství najdete zde.  Infografika názorně vysvětluje údaje na etiketách těchto potravin.

  • Jogurt
  • Máslo
  • Mléko
  • Sýr
  • Sýr s plísní na povrchu
  • Hovězí maso
  • Maso
  • Šunka
  • Párek
  • Vysočina
  • Med
  • Vejce
  • Majonéza/tatarka
  • Džemy
  • Sterilovaná zelenina
  • Nápoje
  • Pivo

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *